Senenin 365 günü, gece gündüz insanların iştahını tatmin etmek için, sağlıklı, sağlıksız, kurallı, kuralsız küçük baş, büyük baş hayvanlar kesilir. Lokanta veya evlerde en leziz yemeklerde yenir.
Kimimiz de pahalı mekanlarda bu etlerin reklamını yaparak, sosyal medyalarda paylaşırız. Hatta kasap ve marketlerden elma, armut seçer gibi ET seçer, damak zevkimize göre de pirzola, biftek vs işlem yaptırırız. Sanki satın aldığımız etler bir zamanlar canlı kanlı hayvanlar değil de, dükkanlarda satılan sebze, meyve gibi sıradan şeylermiş gibi düşünmeden bir güzel yeriz..
Birde dinime söven bari Müslüman olsa kabilinden bir söz vardır. Dinle uzaktan yakından alakası olmayan bazı çevreler ve sanatçı geçinen batı hayranları, her kurban bayramında Müslümanların bu masum ibadetlerini tefe koyar, ‘canlı hayvan katliamı’ yapılıyor diye ortalığı velveleye verirler. ‘kurban etmek’ ile ‘öldürmek’ aynı kefeye konmaktadır.
Dünyada milyarlarca insan Mc Donalds’lar da, Burger Kinğ lerde, ekmek arası havuç marul yemiyor, et yiyor. Et de tarlada yetişmiyor, Hayvan kesiliyor. Biz zevk için değil, İslami usüllere göre kurbanı ibadet olarak kesiyoruz. Kurbanı da kesince etini çöpe atmıyoruz, hem biz yiyoruz, hem fakir fukaraya Allah rızası için dağıtıyoruz..
Peki hiç şunu düşündünüz mü ? Dünyada hergün, her saat, her dakika milyonlarca koyun, inek, keçi vs. kesiliyor ve bu Hayvanların ne hikmetse nesli tükenmiyor. Bizler kartal kesmiyoruz, Aslan kesmiyoruz, kaplan kesmiyoruz, fil kesmiyoruz ama bu hayvanlar şuan nesillerinin tükenmesi ile karşı karşıya. Bunda bir hikmet aramıyor musunuz acaba?
Halbuki dünyada kendine vejeteryan diyenlerin sayısı çok azdır. Kaldı ki, bunlardan bir kısmı, beyaz et yiyor, sadece kırmız et yemiyor. Peki, tavukların da canı can değil mi? Balık da yiyorlar. Peki, balığın da canı can değil mi, hiç düşünmüyorlar mı?
Yılbaşında kestaneli hindi yiyeceğiz ne güzel diyen kesim, kurban bayramında, hayvanlara yazık oluyor diyenlerle maalesef aynı mı? Kurban kesimi dini bir vacibedir, hindi ve çam kesimi ise batılı olmanın bir göstergesidir.!
Hayvan öldürmek mutlak kötüyse, hem et yemek mutlak kötüdür; hem de sinek, böcek gibi hayvanlarında öldürülmesi.
Yok eğer hayvan öldürmek “mutlak kötü bir şey değil, bazen gerekli bir şey” ise kurban bayramına dil uzatmadan önce ‘Türkiye’de kurbana karşı olanların kişi başına tükettikleri et oranlarına’ bakıp sonra “kendilerine” tepki vermekle başlayabilirler.
( Hâlbuki kurban olayında, ölüm artık yalnız kurban edilenin değil, kurban edenin de bir yaşantısıdır. Yani insan da kendi ölümünü bir parça o anda yaşar. Yani, sanki o anda kendisi ölecekken, o hayvancağız, kendisinin yerine ölmekle ödevlendirilmiştir. Hz. İsmail’in yerine koçun kurban edilmesi gibi. Bu alanda kurban, bir nevi, hayvanın şehidi gibidir.
Kurban kesilirken, bir an için insanın yaşadığına hamd etmemesi elde değildir. Hamd ve şükür, yaşamak gibi zaruret oluyor. O gün havada, elle tutulur bir kurban yeli eser. Artık bu ölüm, öbür günlerdeki hayvan ölümlerine benzemez. Farklı bir ölümdür. Bu ölümün metafizik havası, canlı bir şekilde, her yanımızı ve ölüm olduğu halde, bu ölüm diri bir ölümdür.)S.karakoç
“Bunu gör, buna tahammül et. Ve gerçeği anla. Kurban bir semboldür. Aslında her gün, senin için, nice varlık kurban olmaktadır. Ama sen de bunun dışında değilsin. Öyleyse neye adandığını araştır ve bil.” demektir Kurban. Kurban, ölümden yapılmış, böylesine canlı bir konuşmadır.
Birde Kurban bayramında kurban edilen hayvanlar için kıyım kelimesini kullanan kişiler dönün bakın, medeni ve çağdaş ABD, İSRAİL, Irak’da, Filistin’de nasıl insan kıyımı yapıyor, bunu lanetlesenize…
Biri vahşet diğeri ise modernizm !
İşte burdan çıkartabilirsiniz sonucu, anlayana sivrisinek saz, anlamayana davul zurna az ;
Batı yalakalığı yapanlar Kurban bayramını eleştirirler, kendi asıl vahşetlerini mübah görürler!
Türk ve İslam Dünyasının, bütün mazlum coğrafyaların ve mazlum milletlerin, gerçek bayram havasında hür ve kardeşçe, kurban olmadan, kurban bayramı kutlayacakları günlere ulaşması duasıyla; devletimiz, milletimiz ve ümmetimiz için Hayırlı Bayramlar dilerim.
Ahmet Ali Canbaz