Marmara’da en son 2008 yılında görülen ‘Pusula Denizanası’ Büyükçekmece ve Yalova kıyılarında yeniden ortaya çıktı.
Pusula denizanası, kollarında kendisini savunmak ve avladığı balıkları uyuşturmak için salgıları bulunuyor.
Bu denizanalarına temas eden kişilere tatlı su uygulamamalı basınçlı bandaj veya alkol kullanmamalısınız. Temas edilen bölgeye deniz suyu ile dikkatlice yıkamalıyız. amonyak, sirke ve tuzlu su ile bölgeye ilk müdahale yapılmalı; varsa deriye yapışan parça ve dokunaçlardan gelecek fazla zehirlenmeyi önleyebilmek için kabartma tozu ve deniz suyu karışımını 5 dakika süreyle bölgeye uygulamanız tavsiye edilebilir. Dokunaçları çıkarmak için lütfen çıplak elle temas yapmayınız. Buz uygulaması yapabilirsiniz. Alerjik reaksiyon oluşumuna karşı en yakın sağlık kuruluşuna başvurmanız tavsiye edilmektedir.
Yetişkin bir Pusula Denizanası’nın çanı yaklaşık 15-25 santimetre civarına ulaşabiliyor. Uzun ve kıvrımlı olmak üzere üçerli ve sekizli gruplar halinde olmak üzere 24 dokunacı bulunan denizanası bu kolları 1,5 metreye kadar uzayabiliyor.
Her türlü denizanası sayısının aşırı artması bölgedeki balık popülasyonunu olumsuz etkiliyor. Bunun nedeni denizanasının balık yumurtaları ve larvaları ile beslenmesi olarak gösterilmektedir.
İstanbul boğazında kışın yüzen, yazarımız İbrahim Tamer’in de arasında bulunduğu az sayıdaki deniz sevdalısı için suyun soğuk olduğu dönemlerde bir sıkıntı yok.)) Salacak, Sarayburnu, Küplüce gruplarındaki yüzücü dostlarımıza selam olsun.