Toz Bezi Film Analizi

Yayınlama: 05.06.2023
28
A+
A-
Sosyal Hizmetler Uzmanı
Toz Bezi filmi iki gündelikçi kadının hayata nasıl baktıkları ve hayatı nasıl anlamlandırdıkları ile ilgili olarak Nesrin ve Hatun karakteri üzerinden yaşadıkları olaylar bağlamında tasvirlenmiş.
Filmdeki belli başlı sahnelerden Nöbetleşe yoksulluk, Sakin semtin seçkin sakinleri, Bir aile mekânında cinsiyet, cinsellik ve güvenlik ve Türkiye’de ataerkillik kapitalizm ve erkek ilişkilerinde babalık makalelerine atıf yapılarak bu sahneler yorumlanacaktır.
 Nesrin ve Hatun karakterleri Gecekondu mahallesinde yaşamaktadırlar.
Yaşamlarını sürdürdükleri mekâna Nöbetleşe yoksulluk üzerinden gecekondulaşmaya atıf yapabiliriz.
Toplumun vasıfsız olarak gördüğü kişiler bu mahallelerde yaşamakta algısı söz konusudur.
Daha çok konfeksiyon, güvencesiz işlere sahip kişilerin yaşadığı bu mahallerde Nesrin ve Hatunda gündelikçi iki kadın rolünü oynayarak genel bağlamdaki vasıfsız bir işe sahiptirler.
Özellikle sigortasız çalışmaları güvencesiz bir işe sahip olmaları bugün kazandıklarını yarın kazanmalarının meçhul olmasını beraberinde getirmektedir.
Nesrin ve Hatun gündelikçi olmalarına, gecekondu mahallesinde yaşamalarına rağmen aralarında sosyo-ekonomik tabakalaşma söz konusudur. Örneğin; Nesrinin ev sahibinin kirayı almaya geldiği vakit, parasının olmamasından ötürü Hatundan para istemesi, Hatunun parası olduğu halde vermemesi buna açık bir örnektir.
Tüketim malları arasında dahi fark söz konusudur bu durum Hatunun gecekondu mahallesine Nesrinden önce yerleşmesiyle ilgili olabilir. Örneğin; Hatunun evinde Tv, bulaşık makinesi, çamaşır makinesi gibi eşyalar varken; Nesrinin evinde yatak dahi yoktu, kızıyla birlikte koltukta yatmaktaydılar.  Bu bağlamda ne kadar aynı işi yapsalar da, aynı mahallede yaşasalar da kendi içlerinde farklılaşmakla, farklı yaşam kalitelerinin olması söz konusudur.
Nesrinin temizliğe gittiği Psikolog Aslı Hanım ile ilişkisi arasında hayata bakış lenslerinin farklılığı görülmektedir.
Bir insanın eğilimleri yaşadığı çevrenin toplumun sosyal dünyayı nasıl anladığı ve anlamlandırdığını sağlayan eğilimlerdir.
Farklı habituslar farklı pratikleri doğurmaktadır.  Örneğin; Psikolog Aslı hanımın Nesrine tavsiye olarak lise mezunu olsan, evin olsa, hayatını düzene soksan gibi tavsiye verirken Nesrinin bu tavsiyelerden ziyade önceliği evden giden eşinin dönmesidir.
Bu bağlamda bakacak olursak Psikoloğun ve Nesrinin habituslarının ne kadar farklı olduğunu hayattaki önceliklerinden belli olmaktadır.
Son olarak ise Hatun ile eşi Şero’nun haftaya düğünde ne takacakları konusundaki sahneye değinecek olursak Hatunun 2 çeyrek mi taksak Ayıp mı olur derken eşinin parayı kolay mı kazanıyorum bir de 2 çeyrek diyor diyerek Hatuna sitem göstermekteydi.
Buna ek olarak ‘Siz balkonda kahve, sigara için Şero gece vakti çay toplasın temizlesin’ diyerek bütün yük kendi omuzlarında gibi davranmasıdır.
Bu olayın arka perdesine bakacak olursak Hatun haftanın nerdeyse her günü milletin evini temizlerken, temizlikte yetmeyip eve geldiğinde de ev işleri yapmakta olan bir kadın olmasını hiçe saymaktadır.
Bu bağlamda Türkiye’deki ataerkillik algısına atıf yapmakta fayda var.
Evi geçindiren erkek bütün sorumluluk onda algısını bu sahnede aleni bir şekilde görülmektedir.
Ayşe Tamer (sosyal hizmet uzmanı)

Bir Yorum Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.