“DÜNDEN BUGÜNE BULGARİSTAN”

Yayınlama: 24.02.2024
46
A+
A-
Bulgaristan Türklerinin BULTÜRK derneğinin Genel Başkanı Rafet Ulutürk

“DÜNDEN BUGÜNE BULGARİSTAN” KİTABI RAFLARDAKİ YERİNİ ALDI!

Dünden Bugüne Bulgaristan 354-1989″ adlı kitabı, Bulgaristan’ın tarihi, kültürel ve siyasi gelişimini ele alan kapsamlı bir çalışmadır. Kitap, 4. yüzyıldan 1989’a kadar olan dönemi kapsayarak Bulgaristan’ın farklı dönemlerindeki önemli olayları, siyasi dönemleri, toplumsal değişimleri ve kültürel etkileşimleri inceler. Uluturk, detaylı araştırmalarına dayanarak okuyuculara Bulgaristan’ın geçmişini derinlemesine anlama fırsatı sunar.
Kitap, Bulgaristan’ın tarihine ilgi duyanlar için önemli bir kaynak olarak öne çıkıyor.
Bilgi;

“DÜNDEN BUGÜNE BULGARİSTAN” KİTABI RAFLARDAKİ YERİNİ ALDI!

Bulgaristan Türklerinin Kimlik Mücadelesi, ne bir araştırmaya ne de bir kitaba sığar. Amacım, kimlik belleğinde boşluk hissedenlere yardımcı olmaktır. Hedefimizde olanlar: aydınlarımız, dernek, federasyon ve konfederasyon başkanlarımız, siyasi parti, milletvekili, kanaat önderlerimiz, üniversite öğrencilerimiz, hocalarımız, Türklüğüyle gurur duyan ve Türklük üretenlerimizdir.
“Ne Mutlu Türküm Diyene!” Bulgaristan Türkleri, Bulgaristan’da 2 milyon 500 bin civarındayız. Çoğumuz anadilimizde siyasi ve bilimsel kitap okuyacak durumda dahi değiliz. Kutsal kitabımız dışında derin eser algılama alışkanlığımız da pek yok.
Bizde “Kafan karışmasın!” ifadesi, her kitabı okuma anlamında kullanılır. 2016’da yapılan bir araştırmaya göre, Bulgarların % 65’i, Türklerimizin % 85’i ve Roman-Milletin de % 92’si kitap okumuyor.

Türkçe okuyanlar ise parmakla sayılır. Öyle olsa da, bizler bilimle barışığız. Akıl tutulması da yaşamıyoruz. Bilen kıskanılır.
Biz Bulgaristan Türküyüz. Hoşgörülüyüz, Ahmet Yesevi’lerin, Yunus-Mevlanaların torunlarıyız. Disiplin, sevgi, şefkat ve öfke dışında birikim taşması bilmeyiz. Yerimizde dururken sabırla uyanır güç toplarız. Boyun eğmeden yaşarken, isyan ederiz. Hayattan ders alıp hak, özgürlük, adalet ve demokrasi kavgası verdik.
1989 İsyanımızla, Türk kimliği mücadelemizi zirveye taşıdık. Dirilip dimdik durmak için çilelerimizden başkasına gerek duymadık. Memleketin yüksek binalarını kursak da, bize hep konar-göçer gözüyle baktılar. “Vatan hakkınız yok!” dediler.

1796 Büyük Fransız Devrimi ateşini yakan Maximillien Robespier’in “Toplum Sözleşmesi”nden tutuşan sadece 15 gençti. Bizde eseri bilen yok ama halk yediden yetmişe tutuştu. Özgürlük isyanımız dünyayı sarstı. Bulgaristan Türk kimliğinin henüz tanınmadığını dünya öğrendi. Kucaklayamadığımız özgürlükte sivil toplumda eşit haklı vatandaş olmak var.

1879’da Anayasa ruhunu “Robert Kolej”inden çalan 3-5 Bulgar gençti.

1990’da Hak ve Özgürlükler Hareketiyle politik sahneye çıkarken, Bulgar gizli polisinin Varna’daki 55m2 dairelerinden birinde tuzağa düşürüldük. Piyon ajan hain-Ahmet Doğan o gün bugün solo oynuyor. Aşıya aşı yapılmaz, meyvesinden de tohum alınmaz. Doğan dönemi bitti, milletin hala haberi yok.
Beklenen yeni lider. Zalim diktatör Jivkov’a mezar kazdık. Sel gibi aktık, ufuk aradık. Mutluluğu Türkiye Cumhuriyeti’nde bulduk. Çarlık döneminde faşizmle, sosyalist dönemde totaliter komünizmle ödünsüz mücadele ettik. Geçmişin cansız cesedi bugünümüzü kâbus ediyor.

Nefes alamayan bir toplumda yaşamak çok zor.
Asimile edilmek, Türk kimliğimiz eritilmek, anadilimiz ateşe verilmek istenmişti. Kimliğimizi yok edecek gücün henüz bulunamadığını dünya gördü. Türk kanı taşımamız, Türk ırkından olmamız, Türkiye’de, Avrupa’da, Bulgaristan’da vb. yaşamamız, tüm dünyaya dağılmamız büyük olmamızın ilk erdemi. Türk olmak, dertli olmak, dava için yaşamak, çalışmak, savaşmak ve gerektiğinde ölmek, hayatımızın anlamı oldu. “Türkçe konuşmayana Türk diyemeyiz” demişti Atamız.

Bulgaristan Türklerinin Kimlik Davası Osmanlı parçalanırken çok ağır bir tarihsel dönemde başladı, zorluklar içinde su aldı.

Mücadele yüzyılımız elinizdeki kitabın kırmızıçizgisidir.

Bir Yorum Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.