TÜRKİYE ULUSLARARASI SAVAŞ SUÇLARI ARAŞTIRMA MAHKEMELERİ VE ADALET DİVANI
Niçin Türkiye’de olmalıdır?
Türkiye’de her ne kadar İslam halifeliği kaldırılmış olsa da, yeniden geri kazanılması gereken hakkın hakim olması gerekir.
Hukukun üstünlüğünü muhafaza etme görevi geçmişten beri Müslüman Türk milletinin nezdinde tüm insanlığa adaleti yeniden uygulayacak toplum, Müslüman Türk milletidir.
H z. Ömer’in Adaleti
Hristiyan bir kölenin sabah namazında saldırısı sonucu 3 Kasım 644’te şehit olan, Müminlerin ikinci emiri Hazreti Ömer, Müslüman ve gayrimüslimlere yönelik icraat ve kararlarındaki adalet anlayışıyla bütün insanlığa örnek oldu.
Adaletiyle nam salan İslam’ın ikinci halifesi Hazreti Ömer, vefatının 1376’ncı yılında anılıyor.
Mekke’de miladi 584’te doğan Hazreti Ömer’in annesi Hanteme binti Haşim, babası Hattab bin Hufeyl’dir.
Kureyş’in bazı ileri gelenleri gibi putperestliğe bağlı kalarak, önceleri Hazreti Muhammed’e ve İslam’a karşı düşmanlık gösteren, kabilesinden Müslüman olanlara işkence yapan Hazreti Ömer, 616’da Müslüman oldu.
Onun İslamiyet’e girmesinden sonra Müslümanlar, ilk defa Kabe’de toplu olarak namaz kıldı.
Neden Uluslararası Savaş Suçları Araştırma Mahkemesi?
Yüz yıldır Müslüman coğrafyada kan ve gözyaşı ile göl olmuş bölgede insanlığa adalet uyguladığını söyleyen güçler, neden suç örgütlerine insan katillerine ceza kararı veremiyor?
Farklı platformda Uluslararası Adalet Divanı bugüne kadar kaç karar verdi?
Savaşları, zinayı suç olmaktan çıkaranlardan, adaletin timsalini hafifletenlerden, insanlığı öldürmeyi suç olmaktan çıkaranlardan ne adaleti beklenebilir?
Uluslararası Adalet Divanı gerçekten tarafsız mı, yoksa taraf tutuyor mu?
ABD uhdesinde BM çatısı altında kurulan Uluslararası Adalet Divanı taraf tuttuğu görülerek, görevini yapmadığı bir kez daha ortaya çıkmıştır.
Uluslararası taraf tutanlar divanı, örgüt koruyanlar divanı hangi bir haksızlığa çözüm buldu?
Hala Uluslararası Adalet Divanı’ndan medet umanlar hangi akla hizmet ediyor?
Uluslararası Adalet Divani hangi bir sorunu çözdü?
Terör örgütlerini mi cezalandırdı veya yardım yataklık edenlere el mi uzattı? Zinayı suç olmaktan çıkaranlara el mi uzattı?
İnsan, çocuk, hayvan katillerine herhangi ceza mı verdi?
Ceza vermek isteyenlere bile engel olanlar, dünyayı suç örgütü olmak ile beraber savaş ortamına sürüklemeye çalışmaktan başka amaçları ne olabilir?
Haksıza haklı, haklıya haksız diyenler değil mi?
İslam ülkeleri suç işledi mi terörist diyeceksin, hiçbir suç işlemeyen Müslüman Kardeşler.
Oyunu sen kuruyorsun, cezayı sen uyguluyorsun. Amacınız nedir? Tüm insanlığı İslam’dan soğutmak istiyorsunuz.
Bugünlerde yaşanan savaş katliamlarının arkasında kimler var?
Kamuoyu önünde işkence ve katliamları Uluslararası Adalet Divanı yerinde inceleniyor ise gerçekten insan katillerini desteklemekten başka bir şey değildir.
Geçmişte Irak’ta, Suriye’de, Afganistan’da, Güney Kore’de, Bosna Hersek’te yaşanan savaş suçlarını işleyenlere, kaç kişiye ceza verdiniz?
ABD’de haksız yere 44 yıl hapis yatan kişiye 25 milyon dolar tazminat ödeneceği açıklandı.
Haksız yere 44 yıl hapis yatan kişiye 25 milyon dolar tazminat ödenecek.
Kuzey Carolina eyaletinde 54 yaşında bir kadına tecavüz suçlamasıyla 44 yıl hapis yatan siyahi Ronnie Long’un suçsuz olduğu ortaya çıktı.
ABD Temyiz Mahkemesi Yargıcı Stephanie Thacker, konu hakkında yapılan ifşaatlar sonucu “polisin maddi delilleri kasıtlı sakladığının anlaşılmasının ardından” 27 Ağustos 2020’de Long’un mahkumiyetinin iptal edildiğini belirtti.
Haksız yere, 44 yıl 3 ay 17 gün hapis yatan Long’un avukatları, anlaşmaya varılan rakamı (25 milyon dolar) ülke çapındaki en büyük “haksız mahkumiyet tazminatlarından biri” olarak nitelendirdi.
İki kez ömür boyu hapis cezası almıştı
ABD medyasında yer alan bilgilere göre, 68 yaşında olan Long, 1976’da, 21 yaşındayken, “beyaz bir kadına tecavüz ve hırsızlıkla” suçlanmış ve tamamı beyazlardan oluşan jüri kararıyla iki kez ömür boyu hapis cezasına çarptırılmıştı.
Ömür boyu zindanlarda hapis cezası verilmesi gerekiyor ise, insan canına kastedenlere verilebilmektedir.
Kim olursa olsun İsrail devlet başkanı Binyamin Netanyahu, George Walker Bush gibi nice kişiler vardır. Devletlerine karşı görevlerini yaptılar, gündemden düşürüldüler.
Uluslararası Adalet Divanı tüm haksızlığa ceza veriyor ise bunlara neden maddi veya hapis cezası gibi hiçbir ceza vermedi? Büyük çelişkiyi tabi ki biliyoruz.
Türkiye Uluslararası Savaş Suçları Araştırma Mahkemesi kuruyor
Bugünlerde BM raportörünün açıklamaları ile de Uluslararası Adalet Divanı’nın itibarı zedelenmiş, çökmüştür.
Akabinde yeni bir adalet divani ihtiyaç vardır. BM’ye ilk başvuru yapanın başvurusu kabul edilecektir.
BM’nin İslam coğrafyasında hiçbir hükmü kalmadı.
Yeni Uluslararası Savaş Suçları Araştırma Mahkemesi BM’de değil, artık Türk Birliği teşkilatında kuruluyor.
Yeni savaş suçları mahkemesi kurulması akabinde savaş suçu kim işledi ise ömür boyu hapis cezasına çarptırılmalıdır.
Hangi ülke olursa olsun gündemi meşgul eden Gazze katliamları, işgal edilen toprak bütünlüğü, 1947’deki toprak bütünlüğü, halkına iade edilebilmelidir.
Tüm devletler kararı tanımalıdır.
Savaşın faturası ağır olabilmelidir.
Öldürülen insanların ailelerine yüklü tazminat ödenmeli, Filistin Devleti’nin zarar gören tüm binalar, altyapı yeniden İsrail tarafından yapılmalıdır.
Türkiye’de kapatılan askeri mahkemelerin bazı yetkileri, yeniden Uluslararası Savaş Suçları Araştırma Mahkemesi’ne devredebilir olmalıdır.
Türk Birliği çatısı altında kurucu müttefik üyelerin tarafından daimi ikişer üye atanabilmelidir. Güven ve barışın yeniden tesisi güven ortamında yükselmelidir.
Sadece savaş mağdurları hak talebinde bulunabilecektir. Savaş suçu işleyen kim olursa olsun doğrudan ömür boyu hapsedilmelidir.
Üye gönderen tüm ülkeler kurumun yıllık bütçesini hazırlamalı, üye ülkeler tarafından kuruma ödenek gönderilmelidir.
Araştırma yazar
Mustafa ŞENTÜRK